torsdag 28 juli 2011

Måste få visa mina lökar...

När vi skördade lite lök i söndags, blev det två säckar fulla!
 Vi skörda inte allt
för vi insåg att vi måste bygga en ställning till all lök. 
Säckarna vägde mellan 25-30 kg st... 
så taket jag brukar hänga dom i kommer inte orka allt!


Resultatet blev denna ställning.
Jag tog lite av det virke jag hade hemma.
som jag brukar säga... "den som spar han har" hihi
en riktig skrot samlare är jag!


Jag spika på en massa spikar som krokar
Då var det lätt att bara "haka" fast alla buntarna



Jag tycker det blev super snyggt =)
jag är riktigt nöjd.

Rödlök och Silverlök
Vi skörda inte allt... har lite mera kvar på lotten =)

Nu har vi gullök så det räcker ett tag =)
Förra årets skörd räckte bara till december!
Vi får se om det räcker längre denna gång =)

Nu ska jag ut och njuta i trädgården
kram på er





tisdag 26 juli 2011

Semester och sköna stunder...

Det blev ett litet uppehåll här på bloggen 
för vi har varit i Västervik en vecka med god mat och gått sällskap =)
Våra vänner har en husbil så vi har varit och campat.



Borta bra men hemma Bäst!
När jag kom hem tog jag tag i min stökiga altan på baksidan,
 där stod krukor och jordsäckar huller om buller!

Jag börjar inse att det INTE blir tak på altan i år... (tiden räcker inte till) så jag var till IKEA för att köpa ett skärmtak till altan, för att få lite regnskydd, men dom var slut och kommer inte in mera i år =(. 

I fyndhörnan hitta jag istället sängen jag tittat på LÄNGE... =). I ett av TV8:s program Trädgårdstoppen hade en kvinna ställt en järnsäng i trädgården under trädet. DET ville jag oxå ha =) Nu har jag ju inga träd så den fick stå på altan under min klätterhotensia.

Min myshörna =)

Man tager vad man haver... "den som spar han har" hihi
Sängstommen från IKEA... bottenribborna hade jag sparat från en annan gammal säng vi hade tidigare (som jag hade tänkt bygga hyllor av) Madrassen fick jag av en vän, kuddarna och mattan hade jag på vinden.

En regnig dag ska jag ta och sy nya kuddfodral, 
nu blev det en salig blandning av färger!
och mattan måste bytas ut till en som tål regn.

Nu ska jag iväg och köpa mig en parasollfot, jag har ett parasoll som jag vill ställa på mattan så man får lite rumskänsla =). I kväll blir det att ligga där med några tända ljus, och en bok =).


I mitt väggväxthus brukar jag ha mina orkideer.
Dom står i växthuset nu, men nu ska få flytta in i väggväxthuset
 då altan ÄNTLIGEN har blivit lite möblerad =)

Tingeling... nu ska jag ut och njuta av det fina vädret =)
KRAM PÅ ER.




torsdag 14 juli 2011

Självsådd tomat... =)

Kommer ni ihåg att jag berätta den 12:e juni att det dök upp tomat i min låda på baksidan


Nu har dom börjat blomma =)


Jag behöver nog gallra lite =)


Det blir sällan som man har tänkt sig då man odlar, på den här platsen hade jag ju tänkt att odla sallad, men när tomaterna börja växa upp kunde jag inte ta bort dom, jag var ju tvungen att se hur det går.
Förra året hade jag tomater på den här platsen, och till hösten tog jag inte hand om allt, några tomater blev kvar under vintern. Jag tycker det är otroligt att tomatfröna klarat av att övervintra i jorden. samt att jag inte visste om att dom fanns där... jag har ju vänt och blandat med jorden.

Till hösten måste jag ju prova att direktså tomat och till våren kan man lägga på ett glas så kanske dom gror tidigare.

tisdag 12 juli 2011

Muskelbristning

Nu är det fyra dygn sedan jag sträckte muskeln i vaden och jag får äntligen börja träna bort smärtan och stelheten =). För att verken ni eller jag ska råka ut för detta igen så har jag samlat ihop info, som kan vara bra att veta, man kan ju sträcka en muskel när som helst, var som helst på kroppen, detta är även bra att veta om man stukar foten, samma behandling gäller då.

Tiden det tar att bli frisk avgörs av hur man gör vid skade tillfället... och jag hade inte en aning om hur man skulle göra =( . Till nästa gång... vet jag hur man ska göra! Muskelsträckning / Muskelbristning heter det då en eller flera muskelfibrer går av.

Behandling: När en muskel brister börjar den blöda, för att stoppa blödningen och svullnaden som kommer, måste man snabbt få på ett tryckförband och lägga på is. Det tar minst 20 minuter att kyla en muskel, det som är mycket viktigt är att isen inte ligger direkt på huden, man måste ha en handduk eller liknande emellan, den skadade muskeln skall hållas uppåt gärna 30 cm ovanför hjärtat. Efter 20 minuter tar man bort isen och släpper lite på förbandet. Efter vila i högläge 20 minuter senare kan man lägga på isen igen i 20 minuter. Den första tiden efter skadan ska man inte belasta eller massera muskeln på 2-4 dagar (beroende på hur kraftig skadan är), muskeln behöver nu vila.

När det är dax att börja träna, är det viktigt att muskeln värms upp före träning (annars skadar man sig igen!)
Jag använder mig av en värme-dyna, som jag lägger runt benet en stund innan träningen får börja.
(min sjukgymnast har tipsat om värmedynan) Nu får man göra alla övningar man kan bara dom inte gör ont Massage är bra oxå om man gör rätt.

Nä nu har jag inte tid att sitta här längre... nu ska jag träna =)

Uppdaterat 16/7
Tack Jenny, länken du gav mig i din kommentar var jätte bra där fanns ju allt... och dom förklarar på ett bra sätt så man förstår =) www.muskelbristningar.se/

Idag känns det mycket bättre. Jag har masserat och masserat, idag kan jag iallafall gå "normalt" men sakta, inga snabba steg!. Vad-muskel har varit så spänd att jag inte kunnat vinkla foten uppåt som man behöver för att kunna ta ut stegen när man går, MYCKET frustrerande! och nu kan jag förflytta mig utan att det gör skit ont. Nu har jag ju en bra anledning till att ta det lugnt... inget stress här inte =)

måndag 11 juli 2011

Loppisfynd - träkruka

Jag älskar att gå på loppis och hitta "bra ha saker", jag är en mästare på att samla på mig saker och sen inte hinna med att fixa till dom, nu har jag bestämt mig för att jag måste ta tag i allt, så det kommer bli lite loppisfynd inlägg framöver.

En träkruka som jag fick för det nätta priset av 10:- kom till användning idag =) Den hade ingen plast på insidan som skydd, och klä en träkruka på insidan är ju inte lätt... Då kom jag på att det är ju lättare att trä en påse på en innekruka och sätta i.

Ibland kommer man på bra idéer =)

Gubben och Gumman fick flytta in
(blomman heter så)
nu slipper jag ha ett fat under och den kan stå på bordet i skuggan
där denna blomma helst vill stå.


söndag 10 juli 2011

Hönsnät pyssel - Ljus

Titta vad fint det blev =). Jag fick idén då jag ville dekorera ljusen lite och tänkte på hönsnätspysslet Birgitta med bloggen UnderbaraHem hade gjort här om dagen, undra om det kan bli bra tänkte jag... och det blev det =)


Med lite hönsnät,
snören från Plantagen
och koraler och snäckor från vår resa i Thailand
fick jag ihop dom.


mitt gamla slitna betongfat kom äntligen till användning
och någonstans i mina gömmor har jag en påse med sand från Thailand oxå.
Den måste jag hitta... och lägga lite på fatet.


God natt

Äntligen har kameran kommit hem =)

Min kamera har varit i Italien en vecka med...
Gubben och Sonen som åkte ner tillsammans med laget besående av 25 st 16 åringar, för att spela i Italy Cup. Italiens största fotbolls cup. I sonens grupp var det 6 lag, med mycket bra killar som spelar i sina länder i div 1. Våra killar spelar i div 2, så vi hade räknat med stort motstånd. Lagen var från Mönlycke (från sverige) Frankrike, Tjekian, USA och Danmark (i grabbarnas grupp).

I 37 graders värme spela dom match efter match.... att dom orka!?

 Här är gänget samlat inför Finalen... =)


JA, grabbarna var så duktiga att dom kom till FINAL
3-3 sluta finalmatchen och grabbarna förlora med 5-6 i straffar!!
Trist men ändå... 


Ett MYCKET glatt gäng över en 2:a plats

här har ni en stolt Mamma =)

MYCKET bra jobbat grabbar...
 2:a i Italy cup 2011


söndag 3 juli 2011

Vinterhärdig Orkidée


Jag har fått tag på en vinterhärdig orkidée =)
normalt tar dom minst 250 kr för en planta men jag fynda för 10:- 


Bild och text kommer ifrån www.gardenorchid.com 

Orkidéer som krukväxter är allmänt kända. Ursprungligen kommer dessa orkidéer från tropiska och subtropiska områden. Vad som är mindre känt är att orkidéer kan också växa i områden där temperaturen kan sjunka till -20 ° C. Dessa orkidéer skyddar sig genom att vistas under jorden under vintern, som tulpaner och narcisser. På våren skjuter dom upp ovanför marken och börja blomma efter bara tre eller fyra veckor. Det är som om de inte har en minut att förlora i att dra nytta av solen. Varje år kommer fler nya skott växa fram.

Ett speciellt vinterhärdig orkidé är Cypripedium, vilket i holländska betyder "damsko".Det finns massor av Cypripedium sorter som alla har en spektakulär blomställning, utan undantag. Den Cypripedium blommar varje år i maj och juni.


Orkidée föredrar en skyddad och skuggig plats. Men de älskar morgonsolen. Mot en norr vägg är en bra plats, men orkidéer kan också klara sig bra i en rabatt med skugga från träd och buskar. De gillar en sandig jord, och kombinerar utmärkt med ormbunkar, lite Hostasorter, Helleborus och trillium.Gräv ett hål och häll lite vatten i den för att göra jorden fuktig. Om det behövs, gör strukturen i marken runt hålet något lösare med sand eller SeramisTM lera granulat. När du planterar din orkidé direkt i trädgården,  under det första året se till att jorden inte torkar ut. Efter blomningen, gör växten nya skott.


Orkidéer är resistenta mot mycket låga temperaturer. Men när skotten börjar växa, kan sen frost skada. När sen nattfrost förutspås sätt en hink eller stor kruka upp och ner plantan, som sen ska tas bort på morgonen. I synnerhet under det första året måste du hålla ett öga på nattfrosten eftersom plantan ännu inte har acklimatiserad sig till klimatet i din trädgård. Under följande år har plantan acklimatiserade sig själv och kommer knappast att drabbas av sena frosten.
Efter blomningen verkar som att plantan slutar växa, men då växer den under marken om den trivs på sin plats.

-----------------------------
Nu ska jag bara hitta en lämplig plats... i trädgården åt den =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Jag går ut i april och kommer in i oktober
om ni undrar var jag är...
så är jag antingen på Lotten i odlingsboden eller i trädgården.

Lämna gärna en kommentar,
jag blir så glad då jag får en hälsning =)

Välkommen tillbaka
och ha en skön dag!

Mitt växthus

Mitt växthus
Mitt växthus fick jag i 40-års present av familjen. I Maj 2009 var det på plats. Klicka på bilden så får du se hur det gick till... UPPDATERAT SIDAN 18/12-10